Vhodné a nevhodné potraviny pri ochorení obličiek

Jesť zdravo automaticky neznamená, že jeme správne. Z času na čas si telo pýta dávku nezdravého jedla. Počúvajte svoje telo a naučte ho prijímať vhodné potraviny. Ako je to však pri ochorení obliečiek?

Vhodné a nevhodné potraviny pri ochorení obličiek
Vhodné a nevhodné potraviny pri ochorení obličiek

Pacienti s disfunkciou obličiek konzumujú v potrave minimum fosforu a sodíka. Preto potraviny, ktoré vyzerajú byť nezdravé ako biela ryža, cestoviny, pšeničný chlieb, sú vhodnou voľbou.

Nevhodné potraviny

Čomu sa vyhnúť napríklad pri takom ochorení obličiek je celozrnné pečivo, vločky, šošovica, vločky z otrúb, ryby, mäso, hydina, Coca Cola, taktiež rôzne podobné sladené nápoje ako sú Pepsi Cola, Kofola, ďalej sa jedná o paradajky, zemiaky, banány a pomaranče.

Pamätajte na tento zoznam a vyvarujte sa týmto potravinám, môžete sa tak vyhnúť rôznym ďalším nežiadúcim vplyvom pri ochorení obličiek.

Vhodné potraviny

Čo by sme naopak mali jesť pri ochorení obličiek sú jablká, broskyne, zelená fazuľa, mrkva, ryžové mlieko (to je náhrada kravského mlieka), ryžové cereálie, proteín v rozumnej miere.

Srdcu a prevencii proti obličkovým kameňom prospeje dávka magnézia a vitamínu B6, na to rovnako nezabúdajte. Tieto potraviny uprednostnite a uvítajte ich vo svojej strave.

Foto: ilustračné